Wat te doen tegen ransomeware zoals GandCrab?

GandCrab en andere gijzelsoftware

Ransomeware is sinds enkele jaren een nieuw verschijnsel. Je klikt ergens op en al je bestanden worden gegijzeld. Door te betalen kun je je bestanden misschien terugkrijgen.

Natuurlijk zijn er mensen die beweren dat het de schuld van Windows is en dat je Ubuntu moet installeren of een Apple moet nemen, maar daar ligt het niet aan. Het ligt eraan dat criminelen hun activiteiten richten op het meest succesvolle systeem dat er ooit is ontwikkeld: Windows. Wanneer Apple iets succesvols had gemaakt, dan draaide de hele wereld wel op het peperdure Apple en dan hadden we dezelfde problemen gehad. Dan riep iedereen dat je Windows maar moet installeren.

De Ransomeware (cryptoware) maakt gebruik van bestaande beveiligingsproblemen. Het komt binnen doordat jij op een bijlage in een mail klikt of door een besmette advertentie op een website. Ook door illegale software. Bij besmetting tast het al je stations aan, dus ook een mp3-speler of fotocamera die net aan je computer hangt. Maar ook je Google Drive. Voorkomen is dus belangrijk.

GandCrab even hot

Momenteel is GandCrab nogal aanwezig in het nieuws. In dit artikel op RTL Nieuws lees je dat struisvogelpolitiek niet zal helpen. Constant verschijnen er nieuwe versies en er is een levende handel om dit in te zetten en er geld aan te verdienen.

Wat kun je doen om ransomeware te voorkomen?

  1. Allereerst installeer je Windows 10. Dat is niet duur. Zeker niet in vergelijking met de Windowspakketten van vroeger.
  2. Ten tweede zorg je dat Windows 10 altijd update. Dus als Microsoft patcht, doe jij mee.
  3. Verder zorg je ervoor dat je geen onnodige programma’s hebt draaien. Een losse flash-reader is niet nodig. Dat zit in Chrome. Flash is uit 1996 en totaal overbodig. Websites die ermee werken kun je beter vermijden.
  4. Installeer een adblocker.
  5. Maak een backup op een externe harde schijf
  6. Activeer systeemherstel. Dat staat standaard uit in Windows 10.
  7. Verwijder alle virusscanners die je hebt. Microsoft Defender zal automatisch de beveiliging overnemen. Defender is net zo goed als een betaald pakket, maar heeft iets extra’s
  8. Zet de bescherming tegen ransomeware aan in Defender. Stel de mappen in die je wilt beveiligen. Zodra je computer wordt versleuteld, zal Defender ingrijpen.
  9. Maak gebruik van Onedrive voor je belangrijkste bestanden. Dit is 5 GB gratis. Als je een Office-abonnement hebt is dit 1 TB en kun je alles opslaan in de cloud. Onedrive biedt bescherming tegen ransomeware. Google Drive niet. Wat je op Google Drive hebt staan, kan dus verloren gaan door GandCrab. Onedrive wordt door Microsoft ingeschakeld om je bestanden te herstellen.
  10. Denk na als je op internet zit.

Nog wat tips van de Consumentenbond

Meta Data

Title: Wat te doen tegen ransomeware zoals GandCrab?
Date Posted: 2 oktober 2018
Posted By:
Category: Computer