Houtense nepfoto gaat viral

Een Houtense nepfoto verschijnt regelmatig op internet. De credits gaan naar Michiel Buijse uit Tilburg. De foto stelt een onweersbui voor boven Houten. Michiel heeft inderdaad de onderkant van deze foto gemaakt. Dat is op deze pagina te zien.

We staan bij De Meren en zien over de Rietplas de huizen van De Tuinen. Deze foto is behoorlijk gepimpt. Michiel legt dit uit in een vlog op YouTube. In het Engels: How to create a photo with super resolution in Photoshop. In this episode I’ll explain and show you how to create a photo with a super resolution of 90 Mega Pixels in Photoshop without losing quality. 

De foto wordt gemaakt tijdens koud weer zegt Michiel. En in het ‘blue hour’, dus rond zonsondergang met een grijze lucht. Daarna wordt de foto gepimpt. Een mooie vlog van Michiel.

Nepfoto

Maar een een of andere creatieveling (mogelijk de fotograaf zelf) heeft deze foto gecombineerd met een andere foto die op internet zwerft. Hij heeft de grijze arctische lucht veranderd in een tropische onweersbui.

Michiel Buijse

Niemand valt het op, maar er zijn twee aanwijzingen die duidelijk maken dat de originele gepimpte foto van Michiel is aangepast.

  • De lampen van de huizen spiegelen in het water van het meertje. De bliksem spiegelt niet in het meertje en de wolken ook niet.
  • Er zwerft een originele bliksemfoto massaal rond op internet die als poster is te bestellen. Deze foto is niet in Nederland gemaakt. Met Google Afbeeldingen is deze foto te vinden (180 resultaten).
Michiel Buijse

We hebben dus een gepimpte foto van Houten, in combinatie met een foto van elders die 180 keer in Google is te vinden. En op Facebook en Twitter gaat die rond. Sterker nog. Michiel heeft deze foto ook op zijn eigen Facebookpagina neergezet.

Michiel Buijse

Meta Data

Title: Houtense nepfoto gaat viral
Date Posted: 12 juli 2017
Posted By:
Category: Gemeente Houten, Weer