Fotografen klagen steeds vaker aan

Beroepsfotografen hebben het moeilijk. Ze hebben vooral zakelijke klussen, trouwerijen of maken portretfoto’s. Maar het aantal fotografen groeit en het aantal klussen neemt af. Bovendien worden via internet gratis stockfoto’s aangeboden en als ze niet gratis zijn, dan zijn ze goedkoop. De concurrentie van de amateur is ook aanwezig.

Vooral de traditionele opdrachtgevers zoals de krant en tijdschrift staan financieel onder druk, dus leveren steeds minder op. Als fotograaf moet je het geluk hebben vaste opdrachtgevers te hebben. Maar deze vaste opdrachtgevers schakelen ook steeds meer over naar digitaal. En zijn steeds minder bereid 150 euro te betalen voor foto, die ze wel zouden betalen voor een gedrukt tijdschrift.

Aanklagen

Diverse fotografen hebben nu een nieuw verdienmodel gevonden. Je speurt internet af en dient een rekening in. Een website moest 1400 euro proceskosten en schadeclaim betalen voor het gebruik van een linkedin-foto van 62 bij 62 pixels. Want de fotograaf had schade geleden…..

En fotografen speuren niet alleen de websites af, ook sociale media wordt gescand. Staat een foto 2 jaar op Facebook, dan krijg je 2 x 500 Euro schadeclaim aan je broek.

Uiteraard richten ze zich zelden tot particulieren. Immers de kans dat je iemand met een bijstandsuitkering voor de rechter sleept is aanwezig. De rechter kan dan wel eens anders reageren dan een bedrijf waar professionals worden geacht te werken.

Rechtenvrije foto’s

Foto’s die rechtenvrij zijn, kunnen achteraf wel eens niet rechtenvrij zijn. Denk aan de archieffoto’s van historische archieven. Een gerechtelijke zaak in Leiden, zorgde ervoor dat veel archieven in Nederland foto’s verwijderden. Daarnaast moet je de rechtenvrije foto’s van Google (je kunt er op zoeken) niet vertrouwen.

Dus foto’s van jezelf gebruiken. Dan voeg je ook nog wat toe aan internet en kun je andere aanklagen. 😊

Meta Data

Title: Fotografen klagen steeds vaker aan
Date Posted: 1 juli 2018
Posted By:
Category: Journalistiek