112 alarm had eigenlijk 111 alarm moeten worden

112 alarm

Vandaag 11 februari (11-2) was het 112-dag. Reden is dat slechts 27% weet dat in Europa 112 het alarmnummer is. Een een of andere club in Europa heeft deze 112-dag uitgeroepen.

Eigenlijk is het wel zorgelijk. 112 is rond 1995 ingevoerd en 22 jaar later weet men in Europa nog niet wat het Europese alarmnummer is. Zelf bel ik het om de paar jaar.

111 werd 112 alarm

Bij de invoering van het Europees alarmnummer was ik als PTT-medewerker betrokken. Destijds hadden we nog draaitoestellen. Het snelste kon je 1 1 1 bellen met zo’n T65-ding. Maar omdat in Engeland de telefoondraden bovengronds waren en soms tegen elkaar aan klapperden, werd het 1 1 2. Anders had het windrijke Engeland teveel loze alarmen.

PTT medewerker

Wie 112 belt wordt door de telefoonmaatschappij doorverbonden naar de lokale alarmcentrale. Dat zijn er zo’n 26. Met welke telefoonmaatschappij je ook belt, uiteindelijk kom je bij KPN uit. KPN reserveert kanalen op haar verbindingen, zodat het 112-verkeer altijd doorgang kan vinden. Het mobiele verkeer wordt al 22 jaar doorgestuurd naar Driebergen. Dat is in 1994 bedacht en omdat tegenwoordig steeds meer mensen mobiel bellen is het daar alleen maar drukker geworden.

Werkzaamheden aan de alarmcentrale-verbindingen voerden we rond 10 uur overdag uit. Dan was het bij de meldkamer rustig. Eigenlijk was ik wel trots erop dat in de jaren negentig mijn collega Fons en ik op dit project werden gezet. Geweldige tijd die jaren ‘90.

Persoonlijk 112 alarm bellen

Waarvoor ik het alarmnummer heb gebeld weet ik allemaal niet meer. Tijdens een wandeling vond ik een ontsnapte man uit het UMC op de grens van Utrecht met De Bilt. De politie in De Bilt was dankbaar. Een lifter midden op de snelweg bij Knooppunt Lunetten een paar jaar geleden, een ambulance die nodig was bij een vriend en een zelfmoordpoging zijn de laatste gevallen die ik me kan herinneren.

Het is fijn dat er een Europees en dus landelijk nummer is. Immers voorheen was het onmogelijk om alle lokale politie telefoonnummers te onthouden. En de begeleiding die je van een 112-telefonist krijgt is ook prima. Want hoe koel je ook bent, als het om iemand gaat waar je veel om geeft dan is het toch erg moeilijk om kalm te blijven.

Juist omdat we dit als 112 zo goed hebben georganiseerd is het fijn om in Nederland te wonen.

Meta Data

Title: 112 alarm had eigenlijk 111 alarm moeten worden
Date Posted: 11 februari 2017
Posted By:
Category: Meegemaakt